Kjøkkeneksperten svarer: Alt du må vite før du pusser opp kjøkkenet

Når tanken om nytt kjøkken først har slått rot, er det lett å drømme seg bort i farger, fronter og fancy løsninger, men før du begynner å rive skapdører og fylle kamerarullen med inspirasjon fra sosiale medier eller magasiner, gjelder det å ha planen klar.

Publisert

8 okt 2025

X Icon Facebook icon Linkedin icon

– God planlegging er halve jobben, sier Trond Atle Øglænd, kjøkkenekspert hos HK Kjøkkenfornying i Stavanger. – De som bruker litt tid på å tenke gjennom behov, budsjett og funksjon, ender opp med et kjøkken som både ser bra ut og fungerer i hverdagen.

Her får du Trond Atle sine beste råd til hva du bør tenke på før du setter i gang med oppussingen.

Før du starter: Hva må du tenke på?

Et nytt kjøkken er en stor investering, både i tid og penger. Derfor bør du starte med å stille deg tre enkle spørsmål:

  1. Hva fungerer i dagens kjøkken og hva gjør ikke det?Tenk over hvordan du bruker rommet i dag. Er det nok arbeidsplass? God lagringsplass? Fungerer lys og ventilasjon?
  2. Hvor mye vil du gjøre selv og hva bør fagfolk ta seg av?Elektrisk, vann og ventilasjon bør alltid gjøres av fagfolk, men småting som maling og montering kan du kanskje fikse selv.
  3. Hva er viktigst for deg – stil, kvalitet eller pris?Prioriter det som betyr mest for deg, så unngår du at prosjektet sklir ut både økonomisk og tidsmessig.

Sjekkpunkter før du går i gang

Trond Atle anbefaler å ha kontroll på disse fire punktene før du bestiller noe som helst:

1. Budsjett

– Det er fort gjort å la seg rive med, sier Trond Atle. – Sett et realistisk budsjett og legg inn en liten buffer. Det dukker nesten alltid opp noe uforutsett.

2. Funksjon

Kjøkkenet skal ikke bare se bra ut, det skal brukes. Tenk arbeidsflyt: Hvor står vasken i forhold til komfyren? Har du plass til å sette fra deg gryter og bake boller?

3. Layout

Enten du har et lite bykjøkken eller et stort rom med kjøkkenøy, er det viktig å planlegge plassutnyttelsen. – Små kjøkken kan bli veldig gode hvis de er smart innredet. Det handler om å få mest mulig ut av kvadratmeterne, forklarer Trond Atle.

Ekspertråd: Vanlige feil og små detaljer som ofte glemmes

Trond Atle har sett mange kjøkkenprosjekter gjennom årene, og vet godt hva som går igjen:

  • For lite arbeidslys. Mange tenker på taklampe, men glemmer lys under overskapene.
  • Feil plassering av stikkontakter. Husk nok uttak – du angrer fort hvis du må trekke skjøteledninger over benken.
  • Manglende ventilasjon. En god kjøkkenhette gjør stor forskjell for både lukt og luftkvalitet.
  • Glemsel av helheten. – Folk velger ofte fine enkeltdeler, men glemmer hvordan alt henger sammen. Et kjøkken skal føles harmonisk – ikke som et lappeteppe, sier Trond Atle.

Kundehistorie: Da planleggingen reddet sluttresultatet

Et av de prosjektene Trond Atle husker best, var en familie som ønsket nytt kjøkken før jul og helst “i går”.

– De hadde egentlig tenkt å bytte alt, men etter en befaring fant vi ut at skrogene var i topp stand. Vi byttet bare fronter og benkeplate, og resultatet ble som et helt nytt kjøkken. Det sparte dem både penger og tid, og de fikk ferdig kjøkken til juleribba, forteller han.

Vil du ha flere råd før du setter i gang?

Hos HK Kjøkkenfornying hjelper vi deg med å planlegge, vurdere og finne løsninger som passer både kjøkkenet og budsjettet ditt.

Bestill en gratis befaring med en kjøkkenekspert, så hjelper vi deg i gang med trygge valg og et resultat du blir fornøyd med.

 

Skal du i gang med kjøkkenfornying?

Vi kommer hjem til deg – helt gratis og uforpliktende. Bli kontaktet av en av våre kjøkkeneksperter.

Bestill gratis befaring

Trond Atle Øglænd

Kjøkkenekspert hos HK Kjøkkenfornying i Stavanger