Forside / Inspirasjon / 7 tips for å bevare god kjøkkenhygiene i hjemmet

7 tips for å bevare god kjøkkenhygiene i hjemmet

7 tips for å bevare god kjøkkenhygiene i hjemmet

Publisert: 31. mai 2022

Kjøkkenet er mye i bruk hver eneste dag, både til matlaging og spising, men også som et sosialt samlingspunkt, et sted barna gjør lekser, og mye mer. Bakterier overføres lettere enn man kanskje tror, og derfor er god hygiene på kjøkkenet svært viktig, spesielt for å unngå sykdom. Her har vi samlet 7 tips til hvordan du best kan bevare en god kjøkkenhygiene.

Kjøkkenet er mye i bruk hver eneste dag, både til matlaging og spising, men også som et sosialt samlingspunkt, et sted barna gjør lekser, og mye mer. Bakterier overføres lettere enn man kanskje tror, og derfor er god hygiene på kjøkkenet svært viktig, spesielt for å unngå sykdom. Her har vi samlet 7 tips til hvordan du best kan bevare en god kjøkkenhygiene.


1. En ren kjøkkenbenk er avgjørende

For å stoppe spredning av bakterier, er det viktig å alltid vaske kjøkkenbenken både før og etter matlaging. Kjøkkenbenken brukes nemlig ikke bare til å tilberede mat. Mellom måltidene, litt uten at vi tenker over det i hverdagen, legger vi kanskje også fra oss nøkler, lommebøker, post, og andre gjenstander som holder bakterier på benken. Derfor er det viktig å ikke bare vaske over kjøkkenbenken etter at du har laget mat, men også før du skal begynne å tilberede mat på den.




1. En ren kjøkkenbenk er avgjørende

For å stoppe spredning av bakterier, er det viktig å alltid vaske kjøkkenbenken både før og etter matlaging. Kjøkkenbenken brukes nemlig ikke bare til å tilberede mat. Mellom måltidene, litt uten at vi tenker over det i hverdagen, legger vi kanskje også fra oss nøkler, lommebøker, post, og andre gjenstander som holder bakterier på benken. Derfor er det viktig å ikke bare vaske over kjøkkenbenken etter at du har laget mat, men også før du skal begynne å tilberede mat på den.

2. Ha rene hender – alltid!

At man sørger for å ha rene hender før matlaging, er blant de mest åpenbare reglene for god kjøkkenhygiene, men man kan aldri så sagt det nok. Vask hendene før og etter matlaging, men også mellom håndtering av ulike råvarer, som kjøtt og grønt. Dersom man bruker ringer, er det også lurt å fjerne disse, da det her er lett for å samle seg bakterier. Det er også viktig å tenke over hvordan man bruker hendene mens man lager mat. Har du kanskje en oppskrift på telefonen din som du følger underveis, eller skal du sette på nedtelling for mat som er satt i ovnen, er det viktig å være oppmerksom på å ikke ta noe særlig på telefonen mellom oppkutting og håndtering av råvarene. Telefonen er en bakteriebombe!




3. Hold ulike råvarer separat

Bruk egen kniv og skjærebrett til ulike råvarer for å unngå krysskontaminering, der bakteriekulturen fra en type matvare overføres til en annen. Det er altså her viktig å holde råvarer som kjøtt, grønt, melkeprodukter og brød separat fra hverandre. Gjør man ikke dette øker man sannsynligheten for å få matforgiftning og mageinfeksjon fordi bakteriene fra én matvare har blitt overført til en annen. Ha derfor et skjærebrett og kniv til hver råvaretype. Her er et godt tips å ha ulike farger på brettene, så er det lettere å huske hvilket brett som skal brukes til hva.

Og husk å vaske skjærebrettene grundig etter bruk – matrester som blir liggende igjen her kan bidra til å spre bakterier.




3. Hold ulike råvarer separat

Bruk egen kniv og skjærebrett til ulike råvarer for å unngå krysskontaminering, der bakteriekulturen fra en type matvare overføres til en annen. Det er altså her viktig å holde råvarer som kjøtt, grønt, melkeprodukter og brød separat fra hverandre. Gjør man ikke dette øker man sannsynligheten for å få matforgiftning og mageinfeksjon fordi bakteriene fra én matvare har blitt overført til en annen. Ha derfor et skjærebrett og kniv til hver råvaretype. Her er et godt tips å ha ulike farger på brettene, så er det lettere å huske hvilket brett som skal brukes til hva.

Og husk å vaske skjærebrettene grundig etter bruk – matrester som blir liggende igjen her kan bidra til å spre bakterier.

4. Rengjør kjøleskapet jevnlig

Med mye mat inn og ut hele tiden, er det fort gjort at det blir en del matsøl i hyllene. Dette skaper et miljø for bakterievekst, og kan smitte over på andre matvarer igjen. Vask derfor kjøleskapet jevnlig, og hvis du ser at det kommer noe matsøl i en hylle, så er det best å tørket det opp med én gang.

5. Kjøkkenkluten – et perfekt miljø for bakterievekst

Kjøkkenkluten er et perfekt miljø for bakterievekst, og uansett om du bruker mikrofiber-, hjemmestrikket eller chiffonklut på kjøkkenet, er det viktig at den mellom hver bruk henges opp sånn at den får tørke helt, og gjerne så raskt som mulig. Vri derfor opp kluten godt og strekk den ut der den henges opp. Det beste for å forhindre bakterievekst, er at kluten får tørge så raskt som mulig. Bytt også ut kjøkkenkluten oftere enn du kanskje tror, og vask den alltid på minimum 60 grader i vaskemaskinen.




6. Vasken er et oppsamlingssted for bakterier og skitt

Kjøkkenvasken brukes mye i løpet av en dag, og her samler det seg gjerne fort mye bakterier og skitt. Det kan derfor være greit å rengjøre vasken på slutten av dagen for å sørge for at bakteriene og matsøl langs kantene er borte.




6. Vasken er et oppsamlingssted for bakterier og skitt

Kjøkkenvasken brukes mye i løpet av en dag, og her samler det seg gjerne fort mye bakterier og skitt. Det kan derfor være greit å rengjøre vasken på slutten av dagen for å sørge for at bakteriene og matsøl langs kantene er borte.

7. Kildesorter og hold matsøppel i en lukket beholder

Gammel mat kan fort danne bakterier, og det er derfor lurt å ha matsøppel i en egen lukket beholder på kjøkkenet. Pass også på å gå ut med søpla ofte, gjerne daglig, selv om dunken ikke er helt full enda. På den måten forhindrer du bakterievekst og dårlig lukt.

Les gjerne også om hvordan du kan gjøre plass til gode løsninger for avfallssortering på kjøkkenet.

 

Bevar et rent og hyggelig kjøkken med god kjøkkenhygiene

Det lønner seg med gode rutiner på kjøkkenet. Følger du tipsene ovenfor får du et rent kjøkken som samtidig er en mye hyggeligere plass å oppholde seg i. Samtidig unngår man at en selv eller de man lager mat til blir syke.

 

Fornye kjøkkenet ditt?



Tips og triks

Slik får du orden på kjøkkenet ditt

Tips og triks

Slik holder du liv i krydderplantene

Tips og triks

9 «feil» man ofte gjør når man planlegger nytt kjøkken

Inspirasjon

Farger som går ton-i-ton gir en beroligende atmosfære på kjøkkenet

Stiler

Frisk opp kjøkkenet i en lekker, retro stil

Tips og triks

3 råd for en mer bærekraftig kjøkkenfornyelse

Tips og triks

Gjør plass til gode løsninger for avfallssorteringen på kjøkkenet

Inspirasjon

Lite kjøkken? – 4 løsninger som skaper mer plass til det du trenger

Tips og triks

Gjør kjøkkenet praktisk ved å fylle det med smarte løsninger

Tips og triks

Når er det på tide å bytte ut kjøkkenet?

Tips og triks

Kjøkkenfornying i 2020 – hvilke farger å velge?

Tips og triks

Hvordan behandle en benkeplate i heltre?

Tips og triks

Kjøkkenfornying