Forside / Inspirasjon / Slik får du orden på kjøkkenet ditt

Slik får du orden på kjøkkenet ditt

Slik får du orden på kjøkkenet ditt

Publisert: 29. september 2023

Etter flere år med det samme kjøkkenet kan mengden kjøkkenutstyr, servise, kopper og glass fort hope seg opp. Dette kan føre til et kjøkken som kan føles både kaotisk og overveldende, og da er det lurt med en skikkelig rens. Her er våre tips til deg som ønsker å få orden på kjøkkenet!

Etter flere år med det samme kjøkkenet kan mengden kjøkkenutstyr, servise, kopper og glass fort hope seg opp. Dette kan føre til et kjøkken som kan føles både kaotisk og overveldende, og da er det lurt med en skikkelig rens. Her er våre tips til deg som ønsker å få orden på kjøkkenet!

1. Rydd alle kjøkkenskap og få oversikt

Begynn med å rydde ut alt stort og smått fra kjøkkenskapene. Slik får du oversikt over alt du har av kjøkkenutstyr, og kan enklere starte organiseringen med blanke ark.

Når alle skapene er tømt, bør du vaske dem godt både inni og utenpå. God kjøkkenhygiene er svært viktig, og dette er en gylden anledning til å få vasket steder vi ofte overser i den hverdagslige rengjøringen. Bruk for eksempel en svamp og litt oppvaskmiddel, så er du sikret at alt av smuss og fett blir borte. Vask én hylle av gangen og pass på å tørke godt over etterpå.

Les også tips til å bevare god kjøkkenhygiene i hjemmet.

2. Rydd unna kjøkkenutstyr som ikke brukes

Nå som du har alt du har av kjøkkenutstyr foran deg, er det på tide å begynne med å sortere. Sorter vekk alt du ikke trenger lenger, enten det er krus med knust hank, sprukne plastboller eller elektrisk utstyr som ikke fungerer som det skal.

Dersom rydding av kjøkkenet virkelig skal monne, kan det være lurt å være litt streng mot seg selv og også kvitte deg med det du også faktisk ikke trenger. Vær en smule nådeløs og sorter vekk alt du ikke bruker i en egen haug. Og sersom det er noe som sjeldent blir brukt, men som har stor affeksjonsverdi, kan du samle det i en oppbevaringsboks og legge det for eksempel i boden eller på loftet, så tar det ikke opp plass på kjøkkenet i hverdagen.

Alt av utstyr som ikke brukes, men som virker som det skal, kan du for eksempel prøve å selge eller gi bort på Finn.no, gi bort til venner eller doneres til gjenbruksbutikker som Fretex. Det som skal kastes kan leveres på nærmeste gjenbruksstasjon.

3. Finn en plass til det som skal beholdes

Når alt er sortert, kan du begynne å sette ting på plass igjen. Og for å sikre et kjøkken som ikke bare er ryddig og romslig, men også praktisk, bør du være litt strategisk med hvor ting plasseres. Start for eksempel med å sette ting du bruker mye, som tallerkener og glass, i skapene som er i nærheten av oppvaskmaskinen. Det bidrar blant annet til at tømming av oppvaskmaskinen blir så enkelt og effektivt som mulig.

Tenk deretter i soner etter hvilke daglige rutiner du har. Dette kan være så enkelt som å samle kaffe, kaffefilter og kopper i nærheten av kaffetrakteren. Det er generelt en god regel å plassere ting rundt området de skal brukes i, så heng kjøkkenhåndklær ved vasken og ha gryter og panner i nærheten av koketoppen. Mindre ting som brukes ofte, som øse, stekespade og visp, bør også ligge innenfor en armlengdes avstand fra der de som regel skal brukes, og helst lett tilgjengelig.4. Husk å også rydde i matskapet

Å sortere og organisere matvarer er like viktig som å rydde i kjøkkenutstyret. Matskapet er tross alt rommets hjerte, og når det er godt organisert flyter både matlagingen og oppryddingen bedre. I tillegg kan matskapet også ha hopet seg opp med matvarer vi glemmer og som kan ha gått ut på dato. Da er det fint å få dette ut, sånn at det blir bedre plass til den friske maten.

Når du skal organisere matskapet, kan det være lurt å oppbevare matvarer du bruker ofte i øyehøyde og kategorisere dem, for eksempel ved å ha egne områder eller skap for frokostblandinger, oljer og eddiker, krydder, bakevarer og hermetikk. Inne i skapene kan du også bruke spesialutviklede oppbevaringsløsninger som krydderstativ og flaskeutdrag. Gjennomsiktige beholdere er også ypperlige til å oppbevare mat, da de bidrar til å gi en tydelig oversikt over hvilke matvarer du har, som igjen sørger for at du ikke handler noe du ikke trenger. Sett gjerne en merkelapp på hver enkelt beholder med hva det er og utløpsdato, så får enklere oversikt.

5. Organiser kjøkkenet med smarte oppbevaringsløsninger

Å finne de riktige oppbevaringsløsningene er essensielt for å skape et kjøkken det er trivelig å oppholde seg i og praktisk å lage mat på. Det holder ikke nødvendigvis å rydde kjøkkenet og ha nok plass i skuffer og skap. Det er like viktig å tenke på hvordan disse kan utnyttes best mulig.

Hvert kjøkken og bruken av det er unikt, og det er derfor lurt å finne ut av hvordan gode og smarte oppbevaringsløsninger kan sikre en sømløs flyt i matlaging og forberedelser. Hvis du er bevisst de spesifikke utfordringene kjøkkenet har og hvordan de best kan løses, kan du skreddersy et ryddig kjøkken som er like praktisk som det er pent.

Ved å kombinere praktiske og veltilpassede oppbevaringsløsninger med gode vaner, kan du skape et kjøkken som er enkelt å holde ryddig og som fungerer effektivt i hverdagen. Dette vil til syvende og sist bidra til at du trives bedre på kjøkkenet og får mer glede av matlagingen.

Les mer om praktiske oppbevaringsløsninger til kjøkken her.

 

Lykke til med ryddingen og organiseringen!

Og tenker på å fornye kjøkkenet ditt med bedre skap- og skuffeløsninger og praktiske oppbevaringsløsninger, kan du med Herjedalsmetoden få et nytt kjøkken på én dag! Vår metode er bra for både miljøet og lommeboka.Tips og triks

Slik holder du liv i krydderplantene

Tips og triks

9 «feil» man ofte gjør når man planlegger nytt kjøkken

Inspirasjon

Farger som går ton-i-ton gir en beroligende atmosfære på kjøkkenet

Stiler

Frisk opp kjøkkenet i en lekker, retro stil

Tips og triks

3 råd for en mer bærekraftig kjøkkenfornyelse

Tips og triks

7 tips for å bevare god kjøkkenhygiene i hjemmet

Tips og triks

Gjør plass til gode løsninger for avfallssorteringen på kjøkkenet

Inspirasjon

Lite kjøkken? – 4 løsninger som skaper mer plass til det du trenger

Tips og triks

Gjør kjøkkenet praktisk ved å fylle det med smarte løsninger

Tips og triks

Når er det på tide å bytte ut kjøkkenet?

Tips og triks

Kjøkkenfornying i 2020 – hvilke farger å velge?

Tips og triks

Hvordan behandle en benkeplate i heltre?

Tips og triks

Kjøkkenfornying