1. Rydd alle kjøkkenskap og få oversikt
Begynn med å rydde ut alt stort og smått fra kjøkkenskapene. Slik får du oversikt over alt du har av kjøkkenutstyr, og kan enklere starte organiseringen med blanke ark.
Når alle skapene er tømt, bør du vaske dem godt både inni og utenpå. God kjøkkenhygiene er svært viktig, og dette er en gylden anledning til å få vasket steder vi ofte overser i den hverdagslige rengjøringen. Bruk for eksempel en svamp og litt oppvaskmiddel, så er du sikret at alt av smuss og fett blir borte. Vask én hylle av gangen og pass på å tørke godt over etterpå.
Les også tips til å bevare god kjøkkenhygiene i hjemmet.
2. Rydd unna kjøkkenutstyr som ikke brukes
Nå som du har alt du har av kjøkkenutstyr foran deg, er det på tide å begynne med å sortere. Sorter vekk alt du ikke trenger lenger, enten det er krus med knust hank, sprukne plastboller eller elektrisk utstyr som ikke fungerer som det skal.
Dersom rydding av kjøkkenet virkelig skal monne, kan det være lurt å være litt streng mot seg selv og også kvitte deg med det du også faktisk ikke trenger. Vær en smule nådeløs og sorter vekk alt du ikke bruker i en egen haug. Og sersom det er noe som sjeldent blir brukt, men som har stor affeksjonsverdi, kan du samle det i en oppbevaringsboks og legge det for eksempel i boden eller på loftet, så tar det ikke opp plass på kjøkkenet i hverdagen.
Alt av utstyr som ikke brukes, men som virker som det skal, kan du for eksempel prøve å selge eller gi bort på Finn.no, gi bort til venner eller doneres til gjenbruksbutikker som Fretex. Det som skal kastes kan leveres på nærmeste gjenbruksstasjon.
3. Finn en plass til det som skal beholdes
Når alt er sortert, kan du begynne å sette ting på plass igjen. Og for å sikre et kjøkken som ikke bare er ryddig og romslig, men også praktisk, bør du være litt strategisk med hvor ting plasseres. Start for eksempel med å sette ting du bruker mye, som tallerkener og glass, i skapene som er i nærheten av oppvaskmaskinen. Det bidrar blant annet til at tømming av oppvaskmaskinen blir så enkelt og effektivt som mulig.
Tenk deretter i soner etter hvilke daglige rutiner du har. Dette kan være så enkelt som å samle kaffe, kaffefilter og kopper i nærheten av kaffetrakteren. Det er generelt en god regel å plassere ting rundt området de skal brukes i, så heng kjøkkenhåndklær ved vasken og ha gryter og panner i nærheten av koketoppen. Mindre ting som brukes ofte, som øse, stekespade og visp, bør også ligge innenfor en armlengdes avstand fra der de som regel skal brukes, og helst lett tilgjengelig.