Forside / Inspirasjon / 9 «feil» man ofte gjør når man planlegger nytt kjøkken

9 «feil» man ofte gjør når man planlegger nytt kjøkken

9 «feil» man ofte gjør når man planlegger nytt kjøkken

Publisert: 5. juni 2023

Når man skal pusse opp kjøkken og trenger tips, fokuserer man som regel på hva man må gjøre for at kjøkkenet skal bli best mulig. Men hvordan man planlegger kjøkkenet handler ofte like mye om hva man bør unngå å gjøre. Her er 9 ting man bør tenke på når man skal planlegge nytt kjøkken for å sikre et rom som er både pent og praktisk.

Når man skal pusse opp kjøkken og trenger tips, fokuserer man som regel på hva man må gjøre for at kjøkkenet skal bli best mulig. Men hvordan man planlegger kjøkkenet handler ofte like mye om hva man bør unngå å gjøre. Her er 9 ting man bør tenke på når man skal planlegge nytt kjøkken for å sikre et rom som er både pent og praktisk.

1. Kjøkkenet får for lite benkeplass

Tilstrekkelig med benkeplass er essensielt for ethvert velfungerende kjøkken for at det skal være et behagelig sted å lage mat. Har kjøkkenet for lite benkeplass, blir flaten fort overfylt og trang, og kjøkkenet vil føles uorganisert, rotete og lite effektivt.

Det derfor svært viktig å sørge for at kjøkkenet ikke har for lite benkeplass til at den får plass til både nødvendige kjøkkenapparater og at flere kan lage mat samtidig. Om man ikke tar høyde for benkeplassen kan selv den enkleste matretten bli en utfordring å lage.

2. Veggene blir ikke utnyttet

Ved ikke å utnytte ledig plass på kjøkkenveggene, kan man gå glipp av verdifull lagringsplass. I tillegg til de vanlige kjøkkenskapene og skuffene, kan det i planleggingen være gunstig å vurdere å sette opp åpne hyller, hengende kurver eller andre oppbevaringsløsninger på veggen som kroker og stenger for oppheng av diverse utstyr.

Dette frigjør både plass på kjøkkenbenken og gir enkel tilgang til kjøkkenredskaper, samtidig som at det frigjør plass til oppbevaring av andre ting i skap og skuffer man ikke ønsker å ha stående fremme.

Hyller på kjøkken med glasskrukker fylt med mat

3. Dårlig tilrettelegging for flere bruksområder

På moderne kjøkken foregår det ofte mye mer enn kun matlaging. Et praktisk og allsidig kjøkken tar hensyn til dette og alle som bruker det.

Tenk for eksempel på å legge til rette for et spisebord eller en frokostkrok, et arbeidsområde for hjemmekontor eller en sone hvor barna kan utfolde seg. Slik sikrer man at kjøkkenet fungerer for alle aktiviteter og familiemedlemmer, og at det blir en varm og sosial del av hjemmet.

4. Manglende planlegging for hva skuffer og skap skal brukes til

Det er viktig å ha en klar plan for organisering og oppbevaring. Før man spikrer fordelingen av kjøkkenskap og -skuffer, bør alle behov vurderes og kartlegges, gjennom at man tenker gjennom hva som skal oppbevares i hvert enkelt skap og skuff.

Dette gjør det enklere å velge riktig type skap og praktisk inventar som for eksempel uttrekkbare hyller og karusellskap.

Godt planlagte kjøkken gjør det meste ut av hver eneste centimeter, og å overse hjørner er noe mange faktisk gjør. Et stativ tilpasset hjørneskap utnytter oppbevaringsplassen på kjøkkenet til det maksimale.

Ulik organisering av bestikk, kjøkkenutstyr og mat i tre forskjellige kjøkkenskuffer

5. For liten plass til bevegelse

Jo flere kokker jo mer søl, og jo mindre plass det er å sirkulere på, jo verre blir sølet. Et trangt og overfylt kjøkken kan rett og slett være frustrerende å arbeide i.

Sørg for å ha nok plass til å åpne skap og skuffer uten at de er i veien for deg når du beveger deg rundt på kjøkkenet, og pass på at det er tilstrekkelig med rom mellom arbeidsbenker og en eventuell kjøkkenøy.

6. Manglende belysning for flere bruksområder

Belysning som både er tilstrekkelig og allsidig er avgjørende for å skape en funksjonell og stemningsfull atmosfære. Unngå å undervurdere behovet for god generell belysning over hele kjøkkenet, men vurder i tillegg punktbelysning ved arbeidsområder som benkeplater og komfyr, og også gjerne over eventuell spiseplass. Totalt bør man tenke på justerbar belysning som gir både nok arbeidslys og en behagelig stemning i rommet.

7. Ventilasjonen er ikke tilstrekkelig

God og effektiv ventilasjon er helt essensielt på et hvilket som helst kjøkken, da damp, stekeos og røyk kan føre til kondens og dårlig lukt, samt et ubehagelig og i verste fall helseskadelig inneklima.

Man bør derfor ikke undervurdere behovet for en god avtrekksvifte som enten kan lufte ut kjøkkenet eller filtrere fett og damp fra matlaging. Det anbefales også at kjøkkenet har installert en lufteventil i tillegg til vifte over eller ved komfyr.

Kjøkken med Slett R3 kjøkkenfronter i den mørke blå tonen Storm med Oas knotter i messing

8. Ugunstig plassering av hvitevarer og stikkontakter

Hvor man plasserer hvitevarer som kjøleskap, oppvaskmaskin, stekeplate og stekeovn spiller faktisk en svært viktig rolle i hvor godt kjøkkenet fungerer. Stekeplater, stekeovn og kjøleskap bør plasseres i umiddelbar nærhet til der man planlegger å utføre det meste av matlagingen, mens oppvaskmaskinen bør plasseres i nærheten av vasken.

Det er i tillegg viktig å ha nok stikkontakter og plassere disse strategisk, slik at man slipper rot med ledninger og å måtte flytte for mye rundt på kjøkkenapparater etter hvert som når man trenger dem.

9. Kjøkkenet blir ikke tilrettelagt personlig bruk

Selv om det er viktig å tenke på kjøkkenets fremtidige verdi, bør man ikke glemme å planlegge eller pusse opp i tråd med egen personlighet og stil. Velg materialer, farger og kjøkkenløsning som passer din smak og ditt bruk, fremfor å følge trender eller tenke på hvem som kanskje skal bruke det en gang i fremtiden.

Et kjøkken som passer ens egen personlige stil og behov, vil gi større glede og tilfredsstillelse fra dag til dag. Dessuten vil det skinne gjennom at dette er et kjøkken noen trives i.

 

Se også våre 7 tips som gir kjøkkenet det lille ekstra

Skal du fornye kjøkkenet kan våre kjøkkeneksperter bistå gjennom hele prosessen. Book en gratis befaring, så ser vi sammen på hva som er den beste løsningen for ditt kjøkken.Tips og triks

Slik får du orden på kjøkkenet ditt

Tips og triks

Slik holder du liv i krydderplantene

Inspirasjon

Farger som går ton-i-ton gir en beroligende atmosfære på kjøkkenet

Stiler

Frisk opp kjøkkenet i en lekker, retro stil

Tips og triks

3 råd for en mer bærekraftig kjøkkenfornyelse

Tips og triks

7 tips for å bevare god kjøkkenhygiene i hjemmet

Tips og triks

Gjør plass til gode løsninger for avfallssorteringen på kjøkkenet

Inspirasjon

Lite kjøkken? – 4 løsninger som skaper mer plass til det du trenger

Tips og triks

Gjør kjøkkenet praktisk ved å fylle det med smarte løsninger

Tips og triks

Når er det på tide å bytte ut kjøkkenet?

Tips og triks

Kjøkkenfornying i 2020 – hvilke farger å velge?

Tips og triks

Hvordan behandle en benkeplate i heltre?

Tips og triks

Kjøkkenfornying